Ugrás a tartalomra

A gyermek-sürgősségi, -baleseti ellátás fejlesztése

Projekt azonosító
EFOP-2.2.1-16-2016-00001
Támogatás mértéke
100%
Projekt címe

A gyermek-sürgősségi, -baleseti ellátás fejlesztése

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Bayer Gábor, bayer.gabor@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr. Farkas András, farkas.andras@pte.hu
Szerződött támogatás összege
11 600 807 158 Ft
PTE szerződött támogatás összege
2 478 573 096 Ft
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Konzorcium vezető
Országos Kórházi Főigazgatóság
Konzorcium tagjai
Heim Pál Gyermekkórház
Debreceni Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Szöveges ismertető

„A gyermek-sürgősségi, -baleseti ellátás fejlesztése” című (száma: EFOP 2.2.1-VEKOP-16-2016-0001) kiemelt projekt célja, hogy Magyarországon egységes és magas szintű gyermek-sürgősségi és gyermek-baleseti ellátási rendszer jöjjön létre, mely a gyermek betegségének súlyosságához mérten a lakóhelyéhez a lehető legközelebbi, ugyanakkor szakmai szempontból a legmagasabb szintű ellátását képes biztosítani.

A PTE Gyermekgyógyászati Klinika Magyarország Dél-dunántúli régiójának legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken és 3500 sürgős betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente.

A projekt a Pécsi Tudományegyetemen a Gyermekgyógyászati Klinika József Attila utcai telephelyén valósul meg. A telephely adottságait figyelembe véve (régi épületállomány, nagyfokú beépítettség, parkolóhelyek szűkös volta) a meglévő földszinti előadótermet elbontjuk, új, korszerű tantermet építünk helyette, a tantermi rész emeletére új, korszerű műtőblokk épül, valamint a gyereksebészeti osztály is megújul. A beruházással nem növekszik a Gyermek Klinika jelenlegi ágylétszáma, de az átalakítással nagyfokú komfortnövekedés érhető el. A műtőblokkban – mely egy új építésű tömbben kerül kialakításra, és a fekvőbeteg osztályhoz szintben csatlakozik – 3 db korszerű műtő került kialakításra a kiszolgálóegységeivel (öltözők, sterilizáló, ébredő, steril nővér dolgozó, iroda) együtt. Ehhez csatlakozik egy, a műszeres vizsgálatok végzésére szolgáló kiemelt kezelő. Az új tömb tetőterében részben gépészeti berendezések, részben egyéb funkciók, raktárak kerülhetnek elhelyezésre, míg a régi épület tetőterének átstrukturálásával és a felszabaduló területek hasznosításával további irodák, raktárak és ügyeletesszobák alakíthatók ki. A tervezett új épületszárny a Bajnok utcai oldalon kapcsolódik a meglévő Gyermekgyógyászati klinikai főépülethez.

Összességében a felvázolt infrastrukturális átalakítás és fejlesztés hosszútávon biztosítani tudja a dél-dunántúli régió centralizált gyermekbaleseti ellátását. A projekt további fontos eleme a megfelelő egészségnevelési, prevenciós és képzési program megvalósítása. Ennek a programnak a lebonyolítására a műtőblokk alatti földszint átalakításával kívánjuk a megfelelő helyet biztosítani.

Főosztály
hazai
Projekt forrás
Kapcsolódó dokumentumok