Ugrás a tartalomra

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete bemutató üzemi tevékenységének fejlesztése,

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete bemutató üzemi tevékenységének fejlesztése,

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, mint felsőoktatási intézmény tangazdasága valósítja meg a projektet. A fejlesztés keretében eszköz- és gépbeszerzést hajtunk végre a szőlészeti és a borászati tevékenységünkhöz kapcsolódóan. A vállalt 27 bemutató üzemi program során korunk elvárásainak és a piac igényeinek megfelelő modern, fenntartható, innovatív technológiákat, eljárásokat, jó gyakorlatokat ismerhetik meg a bemutató üzemi programjaink résztvevői.

A fejlesztés keretében eszköz és gépbeszerzést hajtunk végre, mely két fókuszterületet érint: 1.) a szőlészeti terület fejlesztése a 2/A fókuszterület alá tartozik, ide soroltunk minden mezőgazdasági gép- és eszközbeszerzést. 2.) a borászati tevékenység fejlesztése a 3/A fókuszterület alá tartozik, ide soroltunk minden borászati gép- és eszközbeszerzést. A megvalósítás 1. évében bonyolítjuk le a közbeszerzéseket. Valamint ezzel párhuzamosan és a projekt megvalósításának végéig valósítjuk meg a 27 db (12 kötelező + 15 pluszban vállalt) bemutató üzemi programot. Saját teljesítésben végezzük el a marketing feladatokat egy (e-)kiadvány készítéssel, a kötelező nyilvánosság biztosítása, a projektmenedzsment és a közbeszerzések lebonyolítása feladatokat. Ugyancsak saját, szakértő, ismert és elismert munkavállalóink bonyolítják le a programokat. A meglévő ültetvényekre, infrastruktúrára alapozottan a kor elvárásainak, az aktuális piaci igényeknek megfelelő technológiákhoz szükséges eszközöket szerezzük be. A programjainkon ténylegesen megvalósulhat a tudástranszfer a résztvevők felé az innovatív fajtákról, technológiákról, eljárásokról, gazdaságszervezési és környezetgazdálkodási megoldásokról. A fejlesztések révén olyan mintaüzemet tudunk prezentálni, amely a szőlész és borász szakma teljes vertikumát lefedi. A precíz szőlőművelés, betakarítás és a 21. század igényeinek megfelelő borászati technológia bemutatását és oktatását állítjuk a fókuszba. Külön figyelmet fordítunk az új borstílusokra, párlatokra, alkoholmentes borokra, habzóborokra. Olyan technológiai sort szerzünk be, ami újdonságot jelent a régióban. Fontos szempont, hogy a programokon résztvevők megismerkedhessenek a szőlőtermesztéstől a feldolgozáson át a palackozásig a piacképes termékek technológiáival, gépeivel, eszközeivel. Bemutató üzemi programok: Az utóbbi 40 évben drasztikus szőlőterület csökkenés történt, hátterében az ágazat kedvezőtlen jövedelmezősége áll. Ezen kívánunk változtatni azzal, hogy a piaci és társadalmi elvárásokhoz igazodóan, a klímaváltozáshoz alkalmazkodva a több évtizedes kutatási munka eredményeit, új fajtákat, klónokat a modern szőlészeti és borászati technológiával ötvözve mutatjuk meg az ágazat kitörési pontjait. Mindezt interaktív módon, a gyakorlatban célirányosan, ill. a termékfejlesztés eredményeit az érzékszervekre is hatva pl. borkóstolókon ismerhetik meg a termelők. A programokkal célunk az új ültetvények létesítéséhez, fajta választásához a piaci igényeket követő ajánlások, jó gyakorlatok közvetítése, továbbá a borászati termékfejlesztés eredményeinek bemutatása, az innovációkkal a termelők versenyképességének növelése. Minden programunkon a kötelező min. 10 főnél több résztvevőre számítunk (akár >100 főre), így a vállalt programjaink magas száma és a magasabb részvétel miatt az elért célcsoport nagysága révén, a bemutató üzem tényleges hatást tud gyakorolni a régió szőlészetére és borászatára

Feliratkozás a következőre: EMVA