Ugrás a tartalomra

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására a 2021–2026 időszakra

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására a 2021–2026 időszakra. A pályázatokra 2021. március 16-ig jelentkezhetnek kutatási terveikkel a kiemelkedő tehetségű fiatal kutatók. A vissza nem térítendő támogatás minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege 40 M Ft lehet.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken áttörő eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportok számára biztosítson forrást. Lendület-kutatócsoport vezetésére PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:
a) 38 évnél fiatalabb (1983. augusztus 31. után született),
b) PhD fokozatukat 2017. szeptember 1-je előtt szerezték meg,
c) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:
a) 45 évnél fiatalabb (1976. augusztus 31. után született),
b) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek,
c) Lendület, vagy egyéb, a Lendület támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

 

A pályázati kiíráselérhetősége