Ugrás a tartalomra

Közel 1,4 Mrd Ft támogatást kapott a PTE kutatásfejlesztésre ipar és digitalizáció témában

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal TÉMATERÜLETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM 2021 NEMZETI KUTATÁSOK alprogramjának keretében „A hazai vállalatok szerepének növelése a nemzet újraiparosításában” című projekt további 4 évre kapott támogatást, összesen 1,386 Mrd forint értékben. Az alprogram célja, hogy a felsőoktatási intézmények szakmai kiválóságára építve olyan tématerületi kutatásfejlesztési programokat bonyolítsanak le, amelyek előmozdítják a civilizációs kihívásokra adott válaszok kidolgozását, és további fejlesztési és innovációs folyamatokat indítanak el intézményen belül, miközben a kutatások eredményei jelentős társadalmi, gazdasági hatásokkal is járnak.

Dr. Vörös József professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A projekt koherens folytatása a korábbi Kiválósági Programok (2019-2021) keretében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Közgazdaságtudományi Karon (KTK) megkezdett kutatási munkának. Kézenfekvő volt ezért a korábbi pillérekre építeni az új koncepciót is, melynek fontos része a fiatal kollégák továbbképzése a világ legjobb egyetemein, ezen intézmények oktatási anyagainak biztosítása a hallgatóik számára, és alapvető céljuk az elért publikációs nívó fenntartása. Ugyanakkor az utóbbi évben tapasztalt gyors társadalmigazdasági változások határvonalat húznak az előző fázis, és az új kiválósági program között. Az új kutatások irányvonalának foglalkoznia kell a világjárvány, a digitálizáció/mesterséges intelligencia, és a természeti környezet változásának hatásaival” – hangsúlyozta a professzor. A 2025 december végéig megvalósuló szakmai munka során fontos kutatási kérdésként merül fel, hogy a világjárvány növelte, vagy csökkentette az ipari tevékenység szerepét a gazdasági növekedés elérésében. A gazdasági versenyben történő helytállás, a vezetői döntések meghozatala, valamint a stratégiai jelentőségű eszközök használata szempontjából kiemelt kérdés a KKV-k versenyképessége és kompetenciái. A magyar gazdaság növekedésének és az újraiparosítás megalapozásának egyik lényeges összetevője a növekedésre képes sikeres, és a kevéssé sikeres cégek beazonosítása is.

A projekt eredményei közé kell, hogy tartozzon egy új közgazdasági értékelési-gondolkodási rendszer, mellyel vizsgálni tudják a szakemberek a beruházások és fejlesztések gazdasági növekedésre gyakorolt hatását, de nemcsak a rövid táv, hanem a hosszútávú fenntarthatóság reményében is. A hosszútávban való gondolkodást erősíti a fiatal oktatók továbbképzésének biztosítása a világ legrangosabb egyetemein, és az itt kifejlesztett tananyagok hasznosítása a magyar felsőoktatásban.