Skip to main content

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete bemutató üzemi tevékenységének fejlesztése,

Project ID
VP1-1.2.1-23
Beneficiary
Pécsi Tudományegyetem
Funding
95%
Project title

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete bemutató üzemi tevékenységének fejlesztése,

Project manager, contact details
Szabó Andrea, szabo.andrea@pte.hu
Academic supervisor, contact details
Madaras Zoltán, madaras.zoltan@pte.hu
Total project budget
889 768 477 Ft
Project start date
Project completion date
Szöveges ismertető

Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, mint felsőoktatási intézmény tangazdasága valósítja meg a projektet. A fejlesztés keretében eszköz- és gépbeszerzést hajtunk végre a szőlészeti és a borászati tevékenységünkhöz kapcsolódóan. A vállalt 27 bemutató üzemi program során korunk elvárásainak és a piac igényeinek megfelelő modern, fenntartható, innovatív technológiákat, eljárásokat, jó gyakorlatokat ismerhetik meg a bemutató üzemi programjaink résztvevői.

A fejlesztés keretében eszköz és gépbeszerzést hajtunk végre, mely két fókuszterületet érint: 1.) a szőlészeti terület fejlesztése a 2/A fókuszterület alá tartozik, ide soroltunk minden mezőgazdasági gép- és eszközbeszerzést. 2.) a borászati tevékenység fejlesztése a 3/A fókuszterület alá tartozik, ide soroltunk minden borászati gép- és eszközbeszerzést. A megvalósítás 1. évében bonyolítjuk le a közbeszerzéseket. Valamint ezzel párhuzamosan és a projekt megvalósításának végéig valósítjuk meg a 27 db (12 kötelező + 15 pluszban vállalt) bemutató üzemi programot. Saját teljesítésben végezzük el a marketing feladatokat egy (e-)kiadvány készítéssel, a kötelező nyilvánosság biztosítása, a projektmenedzsment és a közbeszerzések lebonyolítása feladatokat. Ugyancsak saját, szakértő, ismert és elismert munkavállalóink bonyolítják le a programokat. A meglévő ültetvényekre, infrastruktúrára alapozottan a kor elvárásainak, az aktuális piaci igényeknek megfelelő technológiákhoz szükséges eszközöket szerezzük be. A programjainkon ténylegesen megvalósulhat a tudástranszfer a résztvevők felé az innovatív fajtákról, technológiákról, eljárásokról, gazdaságszervezési és környezetgazdálkodási megoldásokról. A fejlesztések révén olyan mintaüzemet tudunk prezentálni, amely a szőlész és borász szakma teljes vertikumát lefedi. A precíz szőlőművelés, betakarítás és a 21. század igényeinek megfelelő borászati technológia bemutatását és oktatását állítjuk a fókuszba. Külön figyelmet fordítunk az új borstílusokra, párlatokra, alkoholmentes borokra, habzóborokra. Olyan technológiai sort szerzünk be, ami újdonságot jelent a régióban. Fontos szempont, hogy a programokon résztvevők megismerkedhessenek a szőlőtermesztéstől a feldolgozáson át a palackozásig a piacképes termékek technológiáival, gépeivel, eszközeivel. Bemutató üzemi programok: Az utóbbi 40 évben drasztikus szőlőterület csökkenés történt, hátterében az ágazat kedvezőtlen jövedelmezősége áll. Ezen kívánunk változtatni azzal, hogy a piaci és társadalmi elvárásokhoz igazodóan, a klímaváltozáshoz alkalmazkodva a több évtizedes kutatási munka eredményeit, új fajtákat, klónokat a modern szőlészeti és borászati technológiával ötvözve mutatjuk meg az ágazat kitörési pontjait. Mindezt interaktív módon, a gyakorlatban célirányosan, ill. a termékfejlesztés eredményeit az érzékszervekre is hatva pl. borkóstolókon ismerhetik meg a termelők. A programokkal célunk az új ültetvények létesítéséhez, fajta választásához a piaci igényeket követő ajánlások, jó gyakorlatok közvetítése, továbbá a borászati termékfejlesztés eredményeinek bemutatása, az innovációkkal a termelők versenyképességének növelése. Minden programunkon a kötelező min. 10 főnél több résztvevőre számítunk (akár >100 főre), így a vállalt programjaink magas száma és a magasabb részvétel miatt az elért célcsoport nagysága révén, a bemutató üzem tényleges hatást tud gyakorolni a régió szőlészetére és borászatára

Project_source
hazai
Projekt forrás
Kapcsolódó dokumentumok