Skip to main content

Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab)

Project ID
RRF-2.3.1-21-2022-00015
Funding
100 %
Project title

Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab)

Project manager, contact details
Dobay Kata, dobay.kata@pte.hu
Koller-Kovács Lívia, koller-kovacs.livia@pte.hu
Academic supervisor, contact details
Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna
Total project budget
5 450 000 000 Ft
Total budget of UP
630 000 000 Ft
Project start date
Project completion date
Coordinator
Természettudományi Kutatóközpont
Partner Organisations
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kísérleti és Orvostudományi Kutatóintézet
Pécsi Tudományegyetem
Szöveges ismertető

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium egy négy pillérből álló kutatási portfólióra építve tervezi működését. Ezek a területek tükrözik a Magyarországon, illetve a fejlett világban széles populációt érintő indikációkat.

  1. Molekuláris onkológia pillér: Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével azonosítunk klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségeket olyan szolid tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg vagy nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki.
  2. Neurofarmakológiai pillér: Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva fő célunk a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások, új transzlációs protokollok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR biomarker kutatás.
  3. Biotechnológia pillér. A DNS/RNS alapú, illetve a fehérje (antitest) alapú diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi technológia kidolgozásával a pandémiás fertőzések, valamint tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikai és terápiás lehetőségeit kutatjuk.
  4. Gyógyszerfejlesztési technológia pillér. Innovatív módszereket dolgozunk ki gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. Célunk a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások és a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése.
Project_source
uniós és hazai
Kapcsolódó dokumentumok