Ugrás a tartalomra

Kompetencia Központ létrehozása a turizmus-vendéglátás szakmacsoportban, Baranya megyében

Projekt azonosító
GINOP-5.3.5-18-2019-00104
Támogatás mértéke
100%
Projekt címe

Kompetencia Központ létrehozása a turizmus-vendéglátás szakmacsoportban, Baranya megyében

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Szabó Andrea, szabo.andrea@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
dr. Kaposi Zoltán, kaposi.zoltan@ktk.pte.hu
Szerződött támogatás összege
49 999 796 Ft
PTE szerződött támogatás összege
12 674 998 Ft
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Konzorcium vezető
Baranya Megyei Kereskedők Egyesülete
Konzorcium tagjai
Pécsi Tudományegyetem
Szöveges ismertető

A gyors gazdasági, társadalmi, technológiai és információ-technológiai fejlődés, a digitalizáció, a piaci követelmények dinamikus változása, új és új tudást, ismereteket, kompetenciákat követelnek meg mind a turizmus-vendéglátás ágazatban működő vállalkozásoktól, mind pedig az abban dolgozó munkavállalóktól egyaránt. A szakképzési és felnőttképzési rendszer folyamatban lévő átalakítása ellenére is szükséges monitorozni a folyamatosan változó igényeket és arról visszajelzést adni a tananyagfejlesztésért felelős szervezetek, szakemberek számára, hogy a képzési tartalmakat az igényekhez tudják igazítani. Cél a vállalkozások versenyképességének javítása, valamint a munkavállalók (továbbá a szakképzésben résztvevő tanulók) munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése a piac és a kor követelményeire való fókuszálással.

A turizmus-vendéglátás szakmacsoportban a cukrász, pincér - vendégtéri szakember, szakács, turisztikai technikus, vendégtéri szaktechnikus szakmákban célirányos programokat dolgozunk ki, melyeket a pilot projekt keretében kipróbálunk 5-5 napos kompetenciafejlesztő műhelyfoglalkozásokon, valamint 10x1 napos kompetencia fejlesztő szemináriumokon. Ezen rendezvényeken mind a cégeknél dolgozó munkavállalók, mind a szakképzésben végzős évfolyamra járó tanulók egyaránt díjmentesen részt vehetnek. Továbbá az arra illetékes szervezetek felé javaslatot teszünk arra, hogy ezek a kompetencia követelmények beépüljenek a szakképzés, képzési és kimeneti követelményeibe (KKK), programtanterveibe (PTT), a felnőttképzés tananyagaiba, a felsőoktatási képzés curriculumaiba.

A PTE mint konzorciumi tag részt vesz a kísérleti (pilot) projekt megvalósításában. A pilot projekt tapasztalatai alapján megoldási javaslat/módszertan készül. Mind a turizmus mind a vendéglátás területén lebonyolítandó kutatás (elemeként workshopok a célcsoportnak) eredményeként tanulmányok, publikációk, tudásközvetítő diasorok, feladatgyűjtemények, és 2 könyv is elkészül, melyeket nyilvánosságra hoznak.

Főosztály
hazai
Projekt forrás